Spindeln i nätet

Henrik Hagelberg började på Draka Kabel 2014. Först via en yrkesintroduktionsanställning under ett år, men sedan som anställd vid Delningen – den del av fabriken som mäter ut och kapar kablar enligt kundernas önskemål. Efter ytterligare en tid har Henrik nu även blivit koordinator mellan Kundtjänst och Delningen.

– Det innebär att jag ska vara lite av spindeln i nätet. Jag ska ha ett vidare helikopterperspektiv över produktionen och vara kittet mellan Kundtjänst och Delningen. Under högtryck blir Delningen lite av en flaskhals. Genom att då ha en ständig kontakt med Kundtjänst kan vi göra saker i rätt ordning och därmed få allt att flyta på bättre. Jag har också kontakt med ledningspersonalen för att kunna säkra att vi är tillräckligt med personal på Delningen för att kunna ta oss an alla inplanerade ordrar.

Ena dagen är inte den andra lik

Väldigt ofta kommer det in förfrågningar från sidan och på Delningen gör de vad de kan för att lösa det.

– Det kan ibland komma in flera oplanerade beställningar i veckan. I de mer extrema fallen kan en kund behöva 100 meter kabel redo på en trumma att hämtas inom en timme eller två. I vissa lägen kan vi arbeta väldigt fort. Det händer att vi kan ha en trumma med 100 meter kabel klar på mellan 20 minuter och en timme. Fast mer normalt är väl att kablarna i akutfall behöver vara klara dagen därpå.

Snabba omställningar

I de lägena gäller det att alla vet vad de sysslar med. Det första de måste göra är att få ut kabeln som redan ligger på delningsbordet.

– Är det riktig panik kan vi dela av en kabel och lägga på trumma för att göra färdig senare. Sedan behöver vi kolla upp vad som redan är inplanerat och ska delas under dagen och nästkommande dagar. Ibland måste Kundtjänst höra med andra kunder om de har möjlighet att vänta någon dag extra på sin beställning. Att vi ändrar planerna får ju inte gå ut över andra kunder. Om det är en lagervara som först ska upp på en hylla hos kunden brukar det aldrig vara några problem, men det kan bli tjockt om alla kablar vi ska dela den närmaste tiden ska ut i befintliga byggprojekt. Då gäller det att ställa om snabbt och jobba fort.