Kabeldragning i kubik

På Lindbäcks Bygg i Piteå bygger man lite annorlunda. I en stor fabrik sätter man samman hela moduler som sedan transporteras till byggen över stora delar av Sverige. En modul kan bestå av allt från en komplett studentlägenhet till ett sovrum plus ett kök.

I snitt bygger man 1000 kvm hus per vecka i fabriken. Ett hyreshus om 26 lägenheter tar två veckor att bygga i fabriken och fyra dagar att sätta samman på plats, inklusive taket. Sedan tar det ytterligare ett par månader så är huset inflyttningsklart.

I princip allt monteras i fabriken: toalettstolar, diskbänkar, köksskåp, kakelväggar och så vidare. Alla rör är dragna och detsamma gäller elen.

Drag-race i hundra knyck
På fabriken jobbar projektledaren Jonas Ökvist tillsammans med sitt team av elektriker från Bravida:
– Eftersom husen byggs i färdiga moduler drar vi i princip all kabel här. Sedan kopplas det samman på plats, vilket brukar ta en dag.

I genomsnitt ska tio moduler färdigställas varje dag, och varje modul innehåller kabel i väggarna.
– Med den takten gäller det att både dragning och skalning går smidigt. Inte bara av ekonomiska skäl, kroppen tar mycket stryk om det går trögt varenda gång man drar. Det finns exempel på kablar som alltid trasslar in sig och fastnar i rören, men dem har vi lärt oss att undvika, berättar Jonas.

lindbacks-bygg-team-nyheter

Fr vänster: Jonas Lundqvist (elektriker), Per Bergstedt (ledande montör), Per Lindell (elektriker), Tom Engström (elektriker), Mikael Högdahl (elektriker), Andreas Risberg (avdelningschef)

Drakas FQ – en riktig glidare
I många offerter ingår att kablarna ska vara halogenfria och flamskyddade. Med tanke på att Lindbäcks bygger flerbostadshus är det ofta som beställarna väljer kablar som inte ger ifrån sig svart och giftig rök vid en brand.
– När vi ska installera halogenfria installationskablar använder vi alltid Drakas FQ-kablar. De är väldigt smidiga att dra genom både slangar och rör och de går snabbt att skala. Dessutom kan vi köpa dem färdigtvinnade på bobin. Då slipper vi köpa kablarna en och en med det tidskrävande jobbet att tvinna dem själva. Allt sammantaget tjänar vi tid, pengar och sjukskrivningar på att välja rätt kablar. Kvalitet lönar sig, säger Jonas.

Läs mer om våra FQ-kablar