Halogenfritt – lätt att installera och sanera

Installatörer har tidigare uttryckt att halogenfria kablar är svåra att hantera, men genom de senaste årens forskning och produkuttveckling har dessa problem minskat avsevärt. Idag är halogenfria kablar minst lika enkla att arbeta med som traditionella kablar. Här är två omdömen från proffs som arbetar på fältet:

mattias-ingvarsson

– För mig spelar det ingen som helst roll om jag ska installera traditionella PVC-kablar eller halogenfria. Den nya generationen halogenfria kablar är precis lika mjuka och följsamma att arbeta med. De har dessutom blivit både lättare att skala och mer reptåliga. Då jag själv rekommenderar kablar till en kund argumenterar jag alltid för halogenfritt eftersom det är ett säkrare och tryggare val vid en eventuell brand, säger Mattias Ingvarsson.


 

magnus-mansson-insights

– När PVC brinner utvecklas saltsyra som tränger in i omgivande material och gör så att metaller korroderar snabbt. Saltsyran tränger även in i apparatur och atorer vilket kan totalförstöra all teknik – även larm och säkerhetssystem. Korrosionen fortsätter dessutom efter branden. Det kan leda till att armering i trappor ch hisschakt vittrar sönder och rasar långt efter avslutad sanering, säger Magnus Månsson som är restvärdeledare hos Försäkringsbranschens restvärderäddning.